2014. június 21., szombat

10 tipp, ha egyedül kirándulsz

Közel egy hete, 2014. május 15-én eltűnt egy holland turista, Robin Hémán a Bakonyban. A Kéktúra teljesítésére vállalkozott, napi 30-40 kilométer megtételével. Bakonybélből haladt Zirc irányába, amikor is nyoma veszett. Bízzunk benne, hogy hamarosan épségben, vagy legalábbis kisebb sérülésekkel előkerül. UPDATE: Robin szerencsésen előkerült! Annyi történt, hogy a telefonja repülőgép üzemmódban volt, és nem kapta meg szerettei aggódó üzeneteit. Az eset felveti azt a kérdést, hogy mennyire is biztonságos egyedül kirándulni, túrázni az erdőben? Írásunkban 10 tippet adunk arra, hogy mire figyelj, ha egyedül indulsz útnak.

1. Családtagjaid, barátaid tudjanak arról, hogy hol utazol/kirándulsz! Számolj be nekik arról, hogy honnan indulsz, hová érkezel, és várhatóan mikor ér véget a túrád. Beszéljétek meg, hogy a túra végeztével felhívod őket. Nem mindegy ugyanis, hogy ha baj történik, akkor 1, vagy éppen 3-4 nap után indulnak a keresésedre!

2. Legyen nálad feltöltött mobiltelefon! Ez mindig alap, ha egyedül túrázol. A mai okostelefonok sajnos gyakran 1 nap alatt is képesek lemerülni, főleg, ha a GPS-t is használod a tájékozódáshoz. Erre is van megoldás, ma már széles választékban kaphatók külső akkumulátorok, amikkel típustól függően akár 4-5 alkalommal is újra feltöltheted a telefonod!

3. Minimalizáld az eltévedés kockázatát! A legjobb, ha olyan terepen kirándulsz egyedül, ahol már jó helyismerettel rendelkezel. Ha nem, akkor pedig érdemes olyan eszközökkel felszerelkezned, amik segítenek a tájékozódásban. A mai okostelefonokon rengeteg olyan alkalmazás van, amik ebben segítenek. A GPS-es helymeghatározás a lehető legnagyobb segítség, és ha a térképre még a turistaútvonalakat is rátöltöd, akkor nyert ügyed van. De egy hagyományos papírtérkép és egy iránytű is sokat segíthet.



4. Legyen Nálad egy alap elsősegély csomag. Kirándulás közben gyakran történnek kisebb sérülések - véresre karcol egy faág, egy bokor, elvágod az ujjad szendvicsgyártás közben, elesel és felsérted a bőröd, stb. Ezeknek a kisebb sérüléseknek az ellátásához jó ha van Nálad fertőtlenítőszer, ragtapasz és kötszer.

5. Ha allergiás vagy a méh- és darázscsípésre, biztosítsd be magad! És beszéld meg kezelőorvosoddal, hogy milyen készítmény legyen feltétlenül Nálad a kirándulásokon. Ha nem is vagy allergiás erre, de mégis csípés ér, akkor egy csipesszel próbáld meg eltávolítani a fullánkot. Ehhez semmiképp se nyomd össze a csípés területét, mert ezzel a méreg még könnyebben bejut a véráramodba. Jó, ha van Nálad 1000 mg-os kalcium tabletta is, és a következő órákban megiszol belőle 2-3 darabot is - ezzel is csökkenheted az esetleges allergiás reakció kialakulásának esélyét/súlyosságát.

6. Vigyél magaddal kutyát! Főleg, ha nagytestű kutyád van, akkor jóval kisebb esélyed van arra, hogy megtámadjanak, így ennyivel is nagyobb biztonságban vagy.

7. Legyen Nálad önvédelmi eszköz! Ha egyedül kirándulsz, és valaki értó szándékkal közeledik feléd, akkor adott esetben nagyon jól jön, ha cselekvőképtelenné tudod tenni. Fontos tudnod viszont, hogy sajnos sok ilyen eszköz használata miatt még Téged büntethetnek meg (már ha kiderül). 20 gramm töltőtömeg alatti önvédelmi spray (ha nem kapszaicin a hatóanyaga) viszont lehet Nálad. 
A pontos jogszabály egyébként itt található: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0300175.KOR

8. Ne háborgasd az erdő vadjait! Szerencsére Magyarországon nemigen kell vadállatok támadásától tartani. A vaddisznó az, ami esetleg támadhat, főleg, ha megsebezték, vagy ha kölykei vannak. Alaphelyzetben a vadállatok is igyekeznek elkerülni minket, amiben segítheted őket azzal, hogy egyedüli kirándulóként is hallatsz magadról. Ha vaddisznó csemetéket látsz, akkor minél előbb tiplizz el onnan, ugyanis számíthatsz rá, hogy a közelben van egy feldühödött anyakoca is!

9. Legyen Nálad elegendő folyadék! Különösen a nyári kánikulában fontos, hogy legalább 1,5-2 liter folyadékkal indulj csak el egyedül kirándulni. Ha nem is száradsz ki teljesen, de ha órákon keresztül szomjazol, akkor leromlik a teljesítményed, romlik a koncentrációs képességed, és a kisebb, figyelmetlenségből eredő balesetek esélye is megnő!

10. Ne hagyd el a kijelölt túraútvonalakat! Így megelőzheted a nagyobb eltévedéseket, és ha esetleg történik valami baj, akkor sokkal könnyebben megtalálnak a keresésedre indulók!


Ha van még ötleted, írd be nyugodtan hozzászólásba, és ha olyan, akkor szívesen beleveszem azt is a felsorolásba!
Ha tetszett a cikk, kérlek lájkold a Hív az erdő - túra magazin Facebook oldalát!







2 megjegyzés:

  1. Ez úgy ahogy van egy rakat szar... látszik olyan "csajszi" írta aki még életében nem volt egyedül kirándulni és számára nem is fér bele a szűkre szabott kis világképébe. De attól a normális emberek kedvét nem kéne elvenni tőle!

    VálaszTörlés
  2. Jó lenne már elfelejteni azt a kalcium tablettát méhcsípés allergia ellen! Teljesen hatástalan!

    VálaszTörlés