2014. június 25., szerda

Maradandó sérüléseket okozhat a Kaukázusi medvetalp! - Képek a sebekről!

Az utóbbi egy-két évben hazánkban is egyre gyakrabban felbukkan a kaukázusi medvetalp (más néven óriás medvetalp). A növény, ami egyébként nem őshonos nálunk, rendkívül nagy mennyiségben tartalmaz mérgező anyagokat, már a kaukázusi medvetalp érintése is súlyos, hosszan tartó bőrsérüléseket, illetve szembe jutva akár vakságot is okozhat! A kirándulások és a természet szerelmeseinek, kertészkedőknek kiemelten javasolt a fokozott figyelem.



Mi fán terem a kaukázusi medvetalp?
A latin nevén Heracleum mantegazzianum-nak becézett növényt a zellerfélék családjába sorolják. Nagyon nagyra nő, általában a 3-5 méteres magasságot is eléri. Szárának átmérője 3 és 10 centiméter között van, levelei a méteres szélességet is elérik. Óriási méretéről könnyű felismerni, mert megjelenésében egyébként hasonlít a nálunk is gyakran előforduló medvetalpra. Ernyős virágzatú növény, sok-sok apró fehér virággal. Közép-Ázsiában és a Kaukázus vidékén őshonos.

Mit keres akkor hazánkban a növény?
A kaukázusi medvetalpat az 1800-as években betelepítették Európába is, és mivel rendkívül szapora és igénytelen növényről van szó, így hamar önállósította magát, és elterjedt Európa nagyrészén. Jelenleg leginkább Németországban, Nagy-Britanniában, Dániában és Svédországban a leggyakoribb. Hazánkban még csak néhány helyen észlelték, de megvan a veszélye, hogy nálunk is elszaporodik. 2014-ben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében találtak néhány száz négyzetméternyi területen veszélyes medvatalpat, illetve a zirci arborétum környékén is észleltek példányokat.

Mitől ennyire veszélyes a kaukázusi medvetalp?
Mert nagy mennyiségben tartalmaz úgynevezett furanokumarinokat, ami erősen fényérzékennyé teszi a bőrt. Súlyos sérüléseket szerezhetsz be már pusztán azáltal is, ha csak hozzáérsz a növényhez. Ha ezután UV sugárzás éri a bőrödet, akkor néhány napon belül súlyos égési sérülésekre emlékeztető hólyagok keletkeznek a bőrön. Ez a hatás pedig akár évekig is megmarad.
KÉPEK A SÉRÜLÉSEKRŐL! Egy brit asszony, Jo Miles is a kaukázusi medvetalp „áldozata”, megosztotta a sajtóval a növény megérintése után keletkezett sérüléseit ábrázoló fotókat, hogy minél több ember figyelmét felhívhassák a veszélyre. A képeket az alábbi linken láthatod:

Mit tegyél, ha meglátsz egy-vagy több kaukázusi medvetalpat?

Kezdj el jó hangosan sikítozni. Na jó, azt azért nem kell, de mondjuk megtapogatni sem érdemes. Amúgy ha belterületen botlasz bele, akkor a helyi önkormányzatnál jelentsd be, ha pedig külterületen jön szembe egy kaukázusi medvetalp, akkor az illetékes kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatósága az illetékes.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Hív az erdő túra magazin Facebook oldalát!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése