2014. május 31., szombat

Kéktúra szakaszok - Nagyvázsony-Kab-hegy-Úrkút (7.sz./1.)

Nehézség: 3,5/5
Táj szépsége: 3/5
Útjelzések: 4/5

Március végén gyalóztam le a 7. számú túrából a Nagyvázsony-Kab-hegy-Úrkút szakaszt, ami 15,9 km.
Nagy alkalom volt, ekkor veszítettem el a Kéktúra szüzességemet, ami némi pecsételéssel járt :D.

"Friss és ropogós kora tavaszi energiák mindenütt. A KÉK indításával az idei év legnagyobb koppanása is kezdetét vette. Korai öröm, felszabadultság, jóvilág - egészen addig, amíg mindemellé ordas nagy, tolerálhatatlan hurkákat is idekanyarított nekem ő és az élet. Lebucskáztam a felhőkről, de ma már ezt sem bánom. És mindez mit sem von le abból, ami akkor és ott szép volt."

Az egész túra legnagyobb ajándéka egy átsuhanó szarvascsapat volt, ráadásul a korábbi rém homályos vadfotóim után ezúttal egészen vállalható képek is születtek:


Persze minden Nagyvázsonyban kezdődött, ahol a vár pénztárában megkaptam a legelső pecsétemet - illetve rögtön kettőt, ugyanis itt a klasszik Kéktúra pecsét mellett egy, a várat ábrázoló csecse bélyegző is jár. Ami így fest:
A túra összességében nem volt túl nehéz, átlagos kondival is teljesíthető. Ami mégis okozhat egy kis gondot, hogy ha jól emlékszem 4-szer (vagy 6-szor?) kerítést is kellett mászni, de a kerítések mindkét oldalához odaerősített létra segítségével. Nagy batyukkal, gyerekekkel, kutyával vagy tériszonnyal gyalózok azért számíthatnak egy kis izgalomra. A túra másik nehézsége természetesen a Kab-hegyre felcaplatás. Ami nem túl hosszú, talán 10-15 perc a végén az igazán meredek szakasz, de a csúcsra érve garantált a fújtatás. Kárpótlásul egy szuper kilátó, kellemes kilátás, és pihenőhelyek várnak.


Továbbgyalózva pár száz méterrel később, az erdészháznál egy fára erősítve ott várt rendben a következő pecsét. Hát, innen elég sokat kellett az aszfaltot is koptatni, de már csak kevesebb mint 6 kilométer volt Úrkút, ahol a Kéktúra kocsmában gond nélkül megkaptam a nap utolsó pecsétjét,

 Ha már Úrkúton jársz, érdemes megnézned az Úrkúti őskarszt-ot,  a különleges földtani képződményt. Kézi fejtéssel mangánt bányásztak itt anno, a kíméletes módszernek köszönhetően maradt meg az itt látható kőzetek gyönyörű formavilága. Ha a dolog tudományos részére fittyet hánysz (ahogy én is :o)), akkor is nagy élmény, ahogy falépcsőkön gyalózhatsz le több emelet mélyen a pokolba a hegy mélyére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése