2014. július 11., péntek

Búbos banka, a 2015 év madara

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület minden évben megválasztja az év madarát. 2014-ben a túzok viseli a megtisztelő címet (bár kétlem, hogy megtisztelve érezte magát), a közelmúltban pedig lezárul a 2015 év madara internetes szavazás, ahol a búbosbanka került ki győztesen. A lakosság dönthetett arról, hogy a vörösbegy, a fekete rigó, vagy éppen a búbos banka legyen-e a győztes, ez utóbbi a szavazatok 38 %-ával nyert. Az egyesület az adott év madarának védelmére minden évben kiemelt figyelmet fordít.

A búbos bankával március és szeptember között találkozhatsz a túráid, kirándulásaid során. A búbos banka fészkel nálunk, ősszel pedig délebbre vonul melegedni. Latin neve a kellemesen hangzó Upupa epops. Az egyesület már 1989-ben és 1990-ben is az év madarává választotta a fajt.

A búbos banka jellegzetessége tollbóbitája, amely alaphelyzetben a madár fejére simul, de fel is tudja mereszteni úgymond. Jellegzetes mustáros-rozsdás sárga színe, és a fekete-fehér csíkozata is könnyen felismerhetővé teszi a búbos bankát. Alapvetően rovarokon én, többek között kedveli a gilisztát, tücsköt és a lárvákat is. A búbos banka üregekben, odúban és emberi településeken is fészkel, így nem csak a kirándulásokon futhatsz bele.

Lájkold a Hív az erdő - túra magazin oldalát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése