2014. július 3., csütörtök

A Kék ékei 1. - A Csárdahegyi őskarszt (Úrkút)

Látványos sziklaformációk, geológiai képződmények, lazulásra alkalmas terep – az Országos Kéktúra 7. számú túráján találkozhatsz a Csárda-hegyi őskarszttal, ami Úrkúton, Veszprémtől 25 kilométer távolságra található. Akkor is érdemes felkeresned ezt a különlegességet, ha nem járod a Kéktúrát.



A Csárda-hegyi őskarszt Európában egyedülálló jelenség, hasonló felszínformák elsősorban bolygónk trópusi területein láthatók, például Dél-Kínában. A Csárda-hegyi őskarszt ma látható különleges formavilága évmilliók alatt alakult ki, a különleges tagolt felszín, a mészkőkúpok, a mély gödrök mind-mind vadregényessé és igencsak látványossá teszik ezt a geológiai ritkaságot. A tízmillió évekkel ezelőtt képződött formákat a „fiatalabb” üledékek elfedték, de egyben meg is óvták. Az 1920-as években kézi mangánbányászat zajlott ezen a területen, akkor tárult fel a karsztformációk szépsége.




Ma két „emeletnyi” falépcsőn sétálhatsz le az úrkúti őskarszt mélyére, közben gyönyörködve a változatos formavilágban, és a növényzetben. Az őskarszt megtekintését egybekötheted a Csárda-hegyi tanösvény bejárásával is, ez így összesen 1-1,5 órás program. Az őskarszt mellett padok és sütögetésre kialakított hely is vár, így egy kellemes hétvégi délutánt, illetve estét is eltölthettek is. A Csárda-hegyi őskarszt kerítéssel elkerített területen található, viszont bármikor, és ingyenesen látogatható!
Ha tetszik a cikk, lájkold a Hív az erdő túra magazin Facebook oldalát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése