2015. január 14., szerda

Célkitűzős túra tippek 2015-re

Ha hiányzik még pár fogadalom, amit aztán jó eséllyel úgysem tartasz be, akkor itt van pár ötlet, hogy milyen célokat is lőhetnél be magadnak 2015-re túra téren.

- X km. A legnagyobb szabadságot az adja, ha csak a kilométerek számát lövöd be, mert így mindenféle szervezett teljesítménytúra, túramozgalom, kupa, jelvényszerző túrasorozat és egyéni erdei lófrálás is beleszámít. Ugyanakkor mivel itt nem adott az út, mindig agyalni kell kicsit, hogy éppen merre menj.Erőnléttől, szabadidőtől és ki tudja még mitől függően a cél lehet 50, de akár 3000 km is. 
- Országos Kéktúra teljesítése: ez itthon a legismertebb turistaút, a kék jelzés az ország északi tájain vezet végig, Írott-kőtől Hollóházáig. Előnye, hogy nem kell agyalni merre is menj, mégis rengeteg szépséget fogsz látni (max. a tömegközlekedés megszervezése okozhat fejtörést). Hátránya lehet, hogy nagy falat, mivel valamivel hosszabb, mint 1100 km. Semmi vész, kijelölhetsz adott szakaszokat, tájegységeket belőle magadnak. Ha esetleg kevés lenne, akkor pedig "hozzácsaphatod" a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúrát és az Alföldi Kéktúrát, és máris kipipáltad az Országos Kék Kört (ami kb 2500 km).

- Balaton Körtúra: ha beéred arányaiban kevesebb erdő fílinggel és több aszfalttal és civilizációval, akkor cserébe jókat csobbanhatsz utad közben a Balaton Körtúrán, ami 398 km.

- Látnivalókkal megspékelt tematikus túramozgalmak: ha a várakra buksz, akkor érdekelhet például A Bakony őskori és középkori várai túramozgalom, a Várak a Vértesben, vagy éppen a 3 vármegye 30 kincse jelvényszerző túramozgalom. Léteznek még hegycsúcsokhoz, templomokhoz, kilátókhoz, templomromokhoz és forrásokhoz kapcsolódó túramozgalmak is.

- Adott számú szervezett teljesítménytúra: ezekből Magyarországon jó eséllyel találsz szinte heti rendszerességgel nem túl messze lakóhelyedtől. Ezt a típusú célt variálhatod kilométerekkel is, például a terv lehet 3 db 30 km-nél hosszabb túra, és 5 minimum 15 km-es.

- Extra túrák betervezése: Itt például lehet a cél x db éjszakai túra, vagy tájékozódási túraverseny teljesítése. Betervezhetsz még téli túrákat, vagy éppen kánikulai túrákat, és akár azt is belőheted, hogy minden évszakban 5 túra legyen a cél.

Részemről az idei terv:
- a Kéktúra Veszprém megyei szakaszának végiggyalózása;
- 4 szervezett teljesítmenytúra;
- valami kellemes túra a Pilisben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése